Joan Berkhemer (1951) studeerde viool in Amsterdam en Tel Aviv en won een veelheid aan nationale en internationale muziekprijzen. Als solist trad hij onder meer op met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en de orkesten van de Nederlandse omroep. Hij reisde de wereld over met het Klavier Trio Amsterdam, met pianiste Klara Würtz en celliste Nadia David, en als primarius (1994-1997) van het Daniel String Quartet. Een groot aantal cd’s met kamermuziek, solo-repertoire en vioolconcerten staat op zijn naam en is zeer goed ontvangen door onder meer de NRC, Volkskrant, Washington Post, LA Times en Harris Goldsmith, de invloedrijke criticus van de New York Times. 

In 1986 ontving Berkhemer een beurs van het Ministerie van Kunsten voor een studie orkestdirectie in Parijs bij Leon Barzin en Jean Fournet. Pas op 43-jarige leeftijd voelde hij zich rijp genoeg om te gaan dirigeren. Zijn debuut in 1995 bij de Italiaanse Opera Amsterdam met tien voorstellingen van “Cavalleria Rusticana en “I Pagliacci” was dermate succesvol dat hij uitnodigingen ontving van orkesten uit het hele land en daarbuiten. Hij dirigeerde de afgelopen jaren o.a. het Limburgs Symfonie Orkest, Het Nederlands Ballet Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het International Music Festival Orchestra Eilat, het Noord Nederlands orkest en Camerata Bern. Sinds 2011 is hij muzikaal directeur van de ‘Nacht van de Viool’ in het Museum van Oudheden te Leiden en leidt hij de Brahms Salon, een kamermuziekserie in de unieke aula van het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam.

Wereldwijd uitgevoerd
Naast vioolspelen en dirigeren is Berkhemer actief als componist. Hij schreef veel kamermuziek, liederen, een operette in postmoderne stijl, en muziek voor film en tv en orkestwerken. Zijn unieke bewerking van de pianosonate van Liszt voor strijkorkest werd wereldwijd uitgevoerd door Camerata Bern en leidde tot staande ovaties in onder meer de New Yorkse Carnegie Hall.

Berkhemer heeft een levenslange fascinatie voor de invloed van de tijdgeest op het musiceren.
Mede daarom richtte hij Mokum Symphony op.