Intussen een traditie: het jaarlijks terugkerende Nieuwjaarsconcert van Mokum Symphony! Ook dit jaar een kleurvol programma uitgevoerd door top solisten die de uitgangspunten van Mokum Symphony omarmen. Behalve mooie werken van Mozart, Ravel en Dvorak zijn er verrassende out of the box optredens van de solisten.

PROGRAMMA
W.A.Mozart klarinetkwintet in A groot KV 581
M.Ravel Duo voor viool en cello.
A.Dvorak Pianokwintet opus 81

Joan Berkhemer en Hebe Mensinga viool, Joel Waterman altviool, Maja Bogdanovic cello, Heleen Oomen klarinet, Rob Mann piano.

Het brede muzikale talent gekoppeld aan een grote fantasie en een messcherp intellect maakt dat Heleen Oomen behoort tot de beste klarinettisten van haar generatie. Zij is eerste klarinet van Mokum Symphony. en speelde in de kamermuziek series o.a. septetten van Beethoven en Prokofiev, het octet van Schubert, het kwintet van Brahms en zal nu schitteren in het wonderschone kwintet van Mozart.

Pianist Rob Mann die studeerde bij o.a. Hebzibah Menuhin werkt al vanaf 1972 intensief met Joan Berkhemer. Samen wonnen zij de Donemus prijs van de stad Amsterdam (1975) en het internationale kamermuziek Concours Colmar (1980).
Hij studeerde Cum Laude af, behaalde de prix d’Excellence in 1978, en maakte concertreizen door heel Europa en de VS. Momenteel neemt hij samen met Berkhemer alle sonates voor piano en viool van Beethoven op; de componist waar Rob Mann na diepgaande studie fascinerende inzichten over heeft ontwikkeld.

Joan Berkhemer richtte in 2016 Mokum Symphony op om uitdrukkingsvormen en technieken van de periode 1900-1940 te bestuderen en te integreren in het moderne muziekmaken.. Als violist heeft hij een internationale reputatie. Hij speelde als solist met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands kamerorkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, alle orkesten van de omroep, de meeste landelijke orkesten en orkesten van Bern, Louisville, Saarbrücken en Eilat. Hij heeft maakte concertreizen over de hele wereld en nam een groot aantal cd’s op. Joan is ook succesvol als dirigent, componist en tekenaar.

Hebe Mensinga wordt door de kenner beschouwd als behorend bij de absolute vaderlandse top. Haar feilloze techniek dient een voortvarende expressieve uitdrukking die haar optredens in grote vioolconcerten en kamermuziek altijd bijzonder maakt.
Meerdere keren probeerde Mokum Symphony Hebe uit te nodigen en steeds liet haar agenda dat niet toe maar nu heeft Mokum mazzel! Hebe Mensinga die meewerkt aan het Nieuwjaarsconcert 2018? Dat belooft dus een mooi jaar te worden!

Joël Waterman is een van de meest vooraanstaande Nederlandse altviolisten en speelt met de grote namen van onze muziekwereld. Hij komt uit een muzikale Amsterdamse familie van veel generaties violisten, allen op hoog niveau. Joel trad op in Beethoven kwartetten ter opluistering van de oprichtingsavond van Mokum Symphony en heeft een lange muzikale geschiedenis met Joan Berkhemer; samen speelde ze trio’s, kwartetten, kwintetten, sextetten, septetten en niet te vergeten het orkestrale debuut van Mokum Symphony op 26 mei 2016 waarbij Joel aanvoerder der alten was.

Speciale gast is de Servische celliste Maja Bogdanovic. Zij is een rijzende ster in de internationale muziekwereld en gooit hoge ogen met haar solistische optredens, recitals, kamermuziekconcerten en cd’s. Zij is veelgevraagd op festivals in teveel landen om op te noemen. Joan Berkhemer had 4 optredens met haar tijdens een winterfestival bij Bern, Zwitserland (Ruttihubeliade 2016) en de muzikale klik was groot. Het is prachtig en eervol dat Maja nu op de deelnemerslijst staat van Mokum Symphony musici en we hopen dat er nog veel optredens volgen.

© Mokum Symphony