11 dec. 2015 – Verhalend, heftig, breekbaar

Eerste concert in de vernieuwde Uilenburger Synagoge
van onze verslaggever

Deze geweldige musici gaven vrijdag 11 december een stemmingsvol concert. In de intieme, prachtig gerenoveerde Uilenburger Synagoge werden voor de pauze de Danses sacrée et profane van Claude Debussy en het Pianokwintet van Cesar Franck uitgevoerd, werken met een dromerig, warm en zelfs explosief karakter.

Ik kreeg het gevoel terug dat ik vroeger had , zegt een bezoekster nadat ze het octet van Schubert hoorde, het monumentale sluitstuk van de avond, ‘als mijn vader naar de oude platen van de Schubert symfonieën luisterde.’  

Schuberts opgewektheid heeft altijd een dubbele bodem. Hoe vrolijk ook, er is altijd een melancholische lading verstopt’, aldus initiatiefnemer, dirigent en violist Joan Berkhemer. Mokum Symphony streeft ernaar de emoties in de muziek te vertalen met technieken en tradities die vroeger gangbaar waren. Afgaand op de reactie van het publiek slaagt die missie, want de uitvoeringen waren bewogen, meeslepend en zelfs adembenemend.

Uit het publiek:  ‘Met Debussy werd het publiek direct ondergedompeld in de romantiek. Harpiste Doriene Marselje speelde prachtig, je stelt je geen ander instrument voor bij haar dan de harp.’ En over pianiste Patricia de la Vega, ‘Romantisch, verhalend, en van heftig naar bijna breekbaar terughoudend.’ De strijkers hadden een opvallend soepele klank en de blazers betoverden met prachtige solo’s.
‘Dit concert was bijzonder omdat het ‘menselijk’ was, met alle avontuur van dien. De muziek sprak via de karakters, die met verschillende achtergronden en generaties een eenheid vonden in vrijheid en speelplezier.

lees meer over programma en musici